Zile libere in 2016

0
Conform Codului Muncii, angajatii din mediul privat si cel de stat beneficiaza prin lege de 12 zile libere (platite) stabilite pentru sarbatori religioase sau publice.

Cele 12 zile libere sunt urmatoarele:
  • 1 ianuarie (vineri), 2 ianuarie (sambata) – Anul Nou
  • 1 mai (duminica)- Ziua Muncii este, in acest an, si prima si de Paste, 2 mai (luni) – Pastele;
  • 19 iunie (duminica), 20 iunie (luni) – Rusalii
  • 15 august (luni) – Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (miercuri) – Sfantul Andrei
  • 1 decembrie (joi) – Ziua Nationala a Romaniei
  • 25 decembrie (duminica), 26 decembrie (luni) – Craciunul
  • doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora (de exemplu, in cazul Pastelui catolic, zilele libere declarate sunt 27 si 28 martie– duminica si luni).
In ceea ce priveste ziua de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane, propusa ca zi libera legala, prin Legea nr. 171/2014 (aparuta in Monitorul Oficial nr. 922 din 18 decembrie 2014), aceasta a fost declarata ca sarbatoare nationala. Cu toate acestea, prevederile Codului Muncii nu au fost modificate in ceea ce priveste luarea in calcul a zilei de 24 ianuarie ca zi libera legala. 

Pentru ca atat in mediul privat cat si in institutiile de stat se desfasoara activitati profesionala 24/ 24 ore (de exemplu, unitati spitalicesti, unitati de productie pentru industria alimentara), salariatii care sunt nevoiti sa lucreze in zilele declarate sarbatori legale trebuie, conform legislatiei muncii in vigoare, sa beneficieze de timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, ei trebuie sa primeasca, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, un spor la salariul de baza, ce nu poate fi mai mic de suta la suta din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Leave us a comment