Model scrisoare de intentie

2 Comments
2 Comments
  • Alex
   Oct 29, 2012 15:13 pm Reply

   Pe praful asta de locuri de munca, nu cred ca- mi citeste nimeni nici CV-ul, daramite scrisoarea de intentie!

  • HR Solutio
   Oct 30, 2012 11:23 am Reply

   Buna, Alex,

   Este foarte adevarat faptul ca oferta de locuri de munca este de 3 ani foarte slaba iar cererea de locuri de munca este de zeci de ori mai mare decat oferta, pe majoritate domeniilor. Insa:
   1. Nu toate domeniile de activitate sunt afectate de aceasta criza de pe piata muncii. Iata cateva domenii in care ofertele de munca (atat posturi noi infiintate cat si inlocuiri persoane pe post) sunt destul de numeroase si la aproape toate nivelurile: entry- level, specialisti, manageri: IT&C, sectorul de agro- business, domeniul energetic, serviciile juridice (cabinete de avocatura si notariate, in principal), servicii call- center, servicii recuperare creante si lista poate continua. Asta inseamna ca exista locuri de munca pe piata.
   2. In alte domenii asupra carora criza economica si-a pus amprenta si au fost nevoite sa inghete posturile sau chiar sa isi reduca personalul, si aici se intampla sa plece unii oameni si sa vina altii noi (inlocuire pe post). Asta inseamna ca exista locuri de munca pe piata.
   3. Cand raportul cerere- oferta de locuri de munca e serios dezechilibrat in defavoarea celei din urma, atunci pretentiile si standardele angajatorului cresc. Atunci si creativitatea si efortul unei persoane aflate in cautarea unui job trebuie sa creasca direct proportional cu standardele pietii. Si asta inca in faza de depunere a candidaturii prin CV si Scrisoare de intentie.
   4. Daca Scrisoarea de intentie este o oda standard la adresa potentialului angajator, de tipul “Am aflat de renumele, reputatia extraordinara a firmei dvs, bla-bla” sunt toate sansele sa nu ia nimeni in seama aceasta scrisoare. Daca ea este intocmita corect candidatul are o sansa in plus sa se „vanda” din faza de CV. Scrisoarea trebuie sa:
   – mentioneze obiectivul dvs profesional (postul X postat pe sursa Y sau, daca este o aplicatie libera, sa se specifice departamentul/ postul pe care doriti sa candidati);
   – sublinieze cate si care cerinte din anuntul de recrutare le acoperiti prin experienta dvs profesionala si prin pregatirea profesionala; la o aplicatie libera se subliniaza competentele, calificarile si experienta care va recomanda pentru pozitia pentru care candidati;
   – sa sugereze potentialul castig al companiei daca v-ar angaja pe dvs (in general, aici este recoandabil sa amintiti niste rezultate exceptionale pe care le-ati avut in plan educational sau/ si profesional, 2-3 abilitati ale dvs);
   – sa ofere datele de contact valide ale dvs;
   – sa fie concisa, bine structurata si sa se muleze pe cerintele postului din anunt si/ sau pe ce ar insemna postul pe care vreti sa aplicati;
   – sa fie scrisa intr-un limbaj nu neaparat academic dar curat din punct de vedere gramatical si ortografic;
   – recomandat ar fi ca adresa de email sa fie de tip nume/ prenume si mai putin de tipul superman_fortzosul sau skumpika_frumushika, etc. Impresia de seriozitate si lipsa de superficialitate poate deriva chiar si dintr-un detaliu mic si aparent insignifiant, ca adresa de email pe care o trecem la contacte.

   Daca Scrisoarea de intentie este redactata dupa criteriile enumerate mai sus, sunt sanse mari ca sa atraga atentia persoanei care o citeste si sa o determine sa arunce o privire amanuntita si asupra CV-ului.
   Mult noroc!

Leave us a comment